Søg i denne blog

mandag den 29. april 2013

Hormoner, kost og motion!

Når man ser kigger på vore kroppe og sundhed, så er det ikke hormoner alene som kan skabe et liv i balance.

Vore hormoner flukterer op og ned igennem måneden, ugen, døgnet og timerne.
Hormon niveauerne afhænger af mange faktorer - bla. alder, søvn, livsstil, kost- og drikkevaner, stress osv.

Så hvis man ensidigt ser på én ting fx. hormoner, så får man ikke det fulde billede.

Jeg har været i bioidentisk hormonbehandling siden november 2009 - dvs. pt. 3 år og 5 mdr.
Sideløbende med min hormonbehandling tilstræber jeg at spise en nogenlunde sund og varieret kost.
Jeg har valgt at fravælge fx. hvidt brød, har skåret kraftigt ned på kulhydraterne og op for proteinerne fx. laks, makrel, æg, kylling, nødder, ost, mørkt groft brød mv. 
Jeg har reduceret mit indtag af mejeriprodukter betragteligt.

Derudover så dyrker jeg regelmæssig motion - jeg går i fitness 3-5 gange pr. uge. Her dyrker jeg hjerte/kredsløbs træning som fx. løb/crosstrainer/wave-skate-maskine og derudover styrketræning af div. muskelgrupper i kroppen.

Jeg tror også det er vigtigt at ha' GLÆDE i sit liv - at finde de ting - små el. store, som gør at man mærke det indvendige smil - fx. motion, samvær med andre, musik, bøger, bevægelse og meget mere.

Vi oplever nok alle, at vi indimellem stopper op og reflekterer over om "vi er der, hvor vi ønsker at være" på div. områder i livet.
Har man en reel livskrise, depression, angst el. lign. - så vil hormonbehandling alene ikke være svaret.
Jeg tænker, at det hører med, til dét at være menneske, at man indimellem kigger indad og gennemgår en personlig udvikling.
Personlig udvikling kan ske på mange forskellige måder - eks. kunne være; at omlægge kost, dyrke motion, læse bøger, lave frivilligt arbejde, gå i terapi, tage på højskole, læse bøger osv - ALT som vi hver især føler bidrager til, at vi opnår det vi søger el. ønsker at få ud af livet.

Hvordan andre vælger at fokusere på deres velbefindende kan være forskelligt fra min måde.
Jeg har en personlig overbevisning om, at ligesom man vedligeholder sin bil / hus - så har jeg også en pligt (overfor mig selv) til at vedligeholde min kropslige "bolig" - og det forsøger jeg at gøre via kost, motion, at fodre "de små grå" hjerneceller og min nattesøvn.
Jeg er i gang med at sætte mig mere ind i "hormonfremmende kost" og hvordan vi selv kan påvirke vores eget biologiske system på en naturlig måde.

Selvfølgelig lever jeg ikke fanatisk helseliv - men jeg tænker, at hvis jeg lever nogenlunde sundt generelt, så er der også plads til at "synde" med vin, mørk chokolade, gode middage, slik osv. indimellem.

Det er ikke en fornøjelse at "synde", hvis man ikke nyder det samtidig - så jeg vælger, at nyde at drikke et glas rødvin og spise min mørke chokolade.

I de perioder hvor jeg forsømmer at træne regelmæssigt, mærker jeg det både i kroppen og i mit "hoved". 
Jeg føler mig tungere rent kropsligt, får måske ondt i ryggen, smerter i hovedet, føler mig tung og træt.
Når jeg passer min træning, så får jeg en dejlig "YES" følelse i kroppen (især bagefter) - jeg er glad og tilfreds, fordi jeg overholdte aftalen med mig selv om  min træning og gjorde noget godt for min krop.
Faktisk giver det energi - at bruge energi på at træne.

Er man uvant med at træne, så vil det nok i starten være trættende idet kroppen og hele ens system skal vænne sig til at være fysisk aktiv. Trætheden varer heldigvis ikke så længe. 

Min krop er i forandring - jeg er nu i mit livs mellemste fase.
Jeg skal kæmpe lidt mere for at holde vægten, rynkerne og de grå hår er jeg også bevidst om.
Egentlig burde jeg/vi være taknemmelige for disse - for det betyder jo, at vi LEVER (tænk på modsætningen......)
Og det vælger jeg at fokusere på,  samtidig med at jeg vil give det kamp til stregen ;-)
Mit mål er, at leve et godt, rask og rørigt liv med en god livskvalitet - mens jeg forsøger at være den bedste udgave af mig selv, som jeg kan være

Smil herfra :-)